Disse krimbøkene...

Det kommer ut en haug av krimbøker på markedet hele tiden, og de selger godt. Både norske og utenlandske. De norske krimforfatterne er det blitt mange av, og de gjør det veldig bra. Hvorfor er det sånn? Hva er det med krimromanene som fenger oss? Er det det grusomme og bestialske? Er det blod og gørr? Døde folk? Drepte folk? Liker vi virkelig dette?

    

Selv tror jeg det er spenningen. Følelsen av å bli dratt inn i et mørke gudskjelov de fleste av oss aldri vil oppleve i virkeligheten. Oppklaringsprosenten er temmelig høy i disse krimromanene, jeg vil nok si opp mot 100 prosent. Det er ikke tilfelle i virkeligheten.

En kriminalgåte, intriger og action, ren spenning må da være bedre enn disse mordene og den utspekulerte volden?

  


Jeg har lest min del av krimromaner, men styrer unna de værste grøsserne. Jo Nesbøs bøker med Harry Hole likte jeg veldig godt selv om de var bestialske. Men, jeg foretrekker drama og kjærlighet framfor all volden i krimbøkene.

Siden krim er så salgbart i Norge, tror jeg det er lettere å få utgitt en krimbok enn en kjærlighetsroman. Hvorfor selger vold bedre enn kjærlighet?

19 kommentarer

Vilde Løwe Jensen

22.11.2012 kl.15:37

så fiin blogg! kommentere tilbake??<3

Hedersmykker (

22.11.2012 kl.15:39

Selv anser jeg krim og grøssere for å være to helt ulike sjangre.

Ha en fortsatt topp torsdag!

Julie

22.11.2012 kl.15:43

Koslig blogg, kanskje du kan ta en titt innom min blogg

Beathe

22.11.2012 kl.16:19

Har i grunnen ikke lest så uhorvelig mye krim og har tilgode å lese både Nesbø og Egeland,Horst. Men jeg har kjøpt og fått en del krimbøker og akkurat nå for tiden leser jeg Jussi adler Olsen sine bøker, de liker jeg veldig godt. Jeg tror jeg kommer til å lese mer krim fremover, jeg ser mye krim på dvd og tv. Jeg liker også drama, kjærlighet og slike ting og det er vel det det blir mest av. Nei, hva som gjør at en liker krim, ikke godt å si for meg er det spenningen også tror jeg. Jeg har lest Maria Lang sine bøker som Silke forlag gir ut på nytt og de er i Agatha Cristie stil og de likte jeg veldig godt.

karr0a

22.11.2012 kl.16:30

koselig blogg, kansje du kan ta en titt i min blogg ! <3

Dailywoe

22.11.2012 kl.16:38

Elsker de to bøkene, leser mest krim enn Kjærlighets bøker - aner ikke hvorfor.

Anette

22.11.2012 kl.16:58

Det var jammen et godt spørsmål. Jeg tror også det er spenningen, og det å prøve å finne løsningen på mysteriet. Den gode følelsen når man tenker "jess, jeg visste det". Eller kanskje den snodige følelsen når man tenker "jøss, det kunne jeg virkelig ikke tenke meg". Jeg for min del er mest fan av kjærlighet og en håpløs romantiker :)

Lillasjel

22.11.2012 kl.17:07

Jeg liker godt krim. Jeg har lest alle Jo Nesbø sine, akkurat nå er Jussi Adler-Olsen favoritten. Jeg leser krim fordi de er spennende. Jeg leser og annen type litteratur
Er det ikke slik da at det som er fælt ellers i livet er det som blir dratt fram i mediene. At mennesker som ikke har det bra, selger bedre enn de som har det fint. Mennesker er rare slik. De fleste opplever ikke krim på nært hold, men de er kanskje heldigere i kjærligheten. Jeg elsker krim, grøssere, og action. Av og til er det da deilig å finne fram en koselig bok, men pr koselig går det sikkert 10 av den andre sorten.

elin

22.11.2012 kl.20:29

For meg er krim, grøssere og thrillere tre vidt forskjellige ting. :-) Krim er favoritten, og gjerne også litt eldre krimbøker der intriger og tankeeksperimenter står i fokus, og ikke mest mulig beskrivelser av "hvordan var liket når det ble funnet" :-) Kjærlighetsromaner kjeder meg nesten ihjel, så de styrer jeg unna. I yngre år leste jeg masse grøssere, noe mindre av det nå, men det slumper borti. Rene thrillere går an i nødsfall. :-D

Når det gjelder filmer er grøssere fortsatt favoritten.

Interessant tema det her.

Ha en fin kveld

beroene

22.11.2012 kl.21:08

Som kommentaren over seier; krim er så mangt. Det er mange undersjangrar innan sjangeren krim. Tenk berre på kor ulike dei hardkokte bøkene til Jo Nesbø og dei psykologiske thrillerane til Karin Fossum er. Eg likar begge. Eg likar også splatterkrim (Chelsea Cain, Mo Hayder), klassiske detektivforteljingar (Agatha Christie, Hans-Olav Lahlum) og Håkan Nesser sine romanar som berre touch'ar krimsjangeren. Felles for alle desse krimbøkene er at dei er underhaldande og spennande. Og det er vel det dei fleste krimlesarar vil; bli underhaldt og få litt spenning.

Mange vel bøker ut frå det som er populært, og spesielt dei bøkene det vert snakka mykje om. Mange likar lettleste bøker. Ein plukkar ut dei bøkene ein får anbefalt av vener og kjende, og då går det ofte i populære forfattarar som skriv godt og lett.

Ninaforfatter

23.11.2012 kl.11:17

Hedersmykker ("22. juli: Takk! Jada, det er to forskjellige sjangere. Men, jeg tok dem under ett her for lettere å vise helheten. Selv i gamle typiske krimbøker (f.eks. Agatha Christie) er det jo stygge mord, men det er fremgangsmåten i etterforskningen og tankegangen som er mest interessant. I grøssere holdes man "i spent bue" hele tiden.

Ninaforfatter

23.11.2012 kl.11:19

Beathe: Agatha Christie har alltid vært min favoritt! Man tror man alltid har funnet ut av det, og så er det ikke sånn allikevel... :-) Takk for tips om Maria Lang!

Ninaforfatter

23.11.2012 kl.11:20

Dailywoe: :-) Noen ganger er det bare sånn, man vet ikke hvorfor.

Ninaforfatter

23.11.2012 kl.11:22

Anette: Samme her, Anette! :-) Jeg elsker kostymedramaer på tv, men ser også CSI og Criminal Minds.

Ninaforfatter

23.11.2012 kl.11:22

Lillasjel: Takk for svar! :-)

Ninaforfatter

23.11.2012 kl.11:25

inneuteferdig: Jeg liker å variere hva jeg leser, og det synes på leselistene mine. Men som sagt i teksten over her, jeg leser heller lite av grøssere...

Ninaforfatter

23.11.2012 kl.11:29

elin: Tusen takk! Som sagt i en kommentar over her, så tok jeg med krim, trillere og grøssere i fellesskap for å få fram helhetsbildet på mord, blod og gørr.
Når det gjelder bok kontra film, så vil jeg heller lese en god krim enn å se den som film..

Ninaforfatter

23.11.2012 kl.11:32

beroene: Takk for et bra svar!
Å bli anbefalt en god bok er helt topp. Mange ganger kommer man over godbiter man ellers ikke ville ha funnet. :-)

Skriv en ny kommentar

hits