Bølle på døra - av Jennifer Egan

"Bølle på døra rommer en vev av fortellinger med røtter i pønkrockens California og tråder inn i framtidens USA. Sentralt står livene til Bennie Salazar, pønkrocker og senere stjerneprodusent, og Sasha, den unge kvinnen som jobber for Bennie og sliter med kleptomani. Musikkmiljøet pulserer og knytter folk sammen - før alt blir forandret. Historien beveger seg fram og tilbake over 40 år, flytter seg mellom New York, San Francisco, Napoli og Afrika. Det er dypt menneskelig, sugende fortelling om å være ung, og plutselig være eldre."   

Dette var en spennende roman! Spennende i form av å være annerledes. Hvert kapittel omhandler en ny person og en ny tidsperiode. Alt henger sammen i musikken og relasjonene personene har til hverandre. Jennifer Egan har kommet opp med et herlig og godt beskrevet persongalleri. En person som er omtalt i det ene kapittelet dukker opp som hovedperson i det neste. Vi får bakgrunnshistoriene til de valgene de har tatt i livet, og hvordan livet har utviklet seg for dem. Alt veves sammen på en fortreffelig måte.

"Bølle på døra" tar oss med til Afrika og Europa i tillegg til de nevnte byene i USA. Her er det ikke beskrivelsen av stedene som tar pusten fra deg (for de er nesten fraværende), men det er følelsene personene imellom.

Det er en stor fortellerkunst som ligger bak denne romanen. Kapittel 12 er i tillegg totalt forskjellig fra de andre, og noe lignende har jeg ikke sett i bøker før. En spennende vri jeg likte godt.

"Bølle på døra" anbefaler jeg! Og liker du musikkhistorie så er det ingenting å lure på engang!  

2 kommentarer

ewymarie

23.10.2012 kl.14:18

Det hørtes nesten ut som en reise i det historiske samfunn. Synes du er flink til å variere på bøkene du leser :)

Ninaforfatter

25.10.2012 kl.14:52

ewymarie: Tusen takk! Ja, det er godt å variere litt. Det gjør lesing spennende. :-)

Skriv en ny kommentar

hits