Bokhandleren i Kabul - av Åsne Seierstad

"Våren etter Talibans fall tilbrakte Åsne Seierstad hos familien Khan i Kabul. Dette er hennes skildring av en familie som strever med å finne sin plass i det nye Afghanistan - en kamp mellom det moderne og det tradisjonelle.

Bokhandleren i Kabul handler om forbudt kjærlighet, arrangerte ekteskap, forbrytelser og straff, ungt opprør og om samfunnets strenge krav til hvordan man skal leve sitt liv.

Her trer Afghanistan fram som et mangfoldig land, med sin kulturelle rikdom og sine selvmotsigelser. Det er historien om et land i ruinenes støv, men også om en spirende vår og et folks forsiktige forsøk på å riste av seg fortiden - i håp om et bedre liv."   

Denne boka er akkurat så bra som jeg visste den skulle være. Den har vært diskutert mye i media, den har vært gjennom rettsapparatet og den har lagd mye bølger. Sultan Kahn blir beskrevet som en kald, arrogant og kynisk mann, en patriark slik man bare finner dem i de kvinneundertrykkende samfunnene. Hans ord er familiens lov. At han i tillegg illegalt trykker opp postkort og bøker for salg med stor fortjeneste gjør ham til en snylter...

Men, det er ikke bare svartmaling her, for Sultan Kahn ser viktigheten av noe som en del av disse stammehøvdingsregjeringene og Taliban prøvde å bryte ned og ødelegge: Bevaringen av bokskatter, flere hundre år gamle historiske og kulturelle bøker. Han har i sine bokhandlere og hjemme hos seg mange tusen bøker med alt fra gammel persisk og afghansk historie, buddistisk litteratur og poesi. Dette skal gis til det afghanske nasjonbiblioteket når tiden er inne. Han har egenhendig tatt vare på svært viktig dokumentasjon på Afghanistans historie. 

Åsne Seierstad spurte om å få bo hos familien Kahn og få skrive om dem, og hun ble åpenhjertig invitert inn til dem. Heldigvis for oss lesere! Men, kanskje skjønte Sultan Kahn etterhvert at dette ikke hadde vært noe sjakktrekk fra hans side...  

Les og kos dere! Denne boka er et must! Dette er ikke bare en anbefaling, det er også en befaling! :-)


5 kommentarer

Abigail Buntu

27.06.2012 kl.12:04

kult:D

vonhippie

27.06.2012 kl.15:13

Utrolig bra bok :)

Isabella

27.06.2012 kl.18:47

Kjempe bra bok, all ære til Åsne Seierstad:)

Ninaforfatter

29.06.2012 kl.13:31

Isabella: Yes! Helt enig! :-)

Ninaforfatter

29.06.2012 kl.13:31

vonhippie: Ja, jeg er svært glad for å ha lest denne. :-)

Skriv en ny kommentar

hits