I fjor sommer - av Niels Fredrik Dahl

"Kanskje jeg ble stående hos Siri den kvelden fordi hun viste så tydelig at hun ikke trengte meg. Hun sto som en sval skulptur av lys og muskler midt i rommet og var den eneste, den absolutt eneste jeg la merke til.

- Jeg har hørt at det skal bli et par av oss to, sa jeg."

"Våren syv år etter. Han er alene på sommerstedet rett over grensen til Sverige. Han skal rydde opp og gjøre huset klart - men til hva? Sammen med hunden oppsøker han steder i skogen og der de pleide å bade og den forlatte hytta i nærheten. Uopphørlig vender tankene tilbake til hendelsene i fjor sommer. Men hva var det som egentlig hendte?

I en suggestiv og sensuelt stemningsfull prosa tegner Niels Fredrik Dahl en intens og dramatisk kjærlighetshistorie, der innbilningskraften og besettelsen hos en forelsket mann er en av de drivende kreftene."  

Dette var en overraskende bra roman! Ikke fordi jeg trodde den var typisk norsk kjedelig prosa, men fordi den var kort i forhold til mange andre romaner. Jeg vet naturligvis at i litteraturens verden er ikke lengden avgjørende, for Irène Nemirovskys bok "Hett blod" var på såvidt 100 sider og den er en av de beste jeg har lest.

"I fjor sommer" er en veldig stemningsfull roman, og man blir fort kjent med hovedpersonene gjennom gode personskildringer. Vi leserne fylles opp av jeg-personens følelser, tanker og frustrasjon, og vi sitter og prøver å la brikkene falle på plass akkurat som ham.

Handlingen er lagt til et bitte lite sted rett over grensa. Tilfeldig eller ikke utfra romanens historie kan du bestemme selv. Strømstad omtales bare som den "baktalte byen", og ellers er grensehandelen og nordmenns harryvaner bekrevet på en humoristisk, men allikevel seriøs måte.

Noen setninger er litt lange, og opphevelsen av kommareglene fanger min oppmerksomhet. Dette har jeg sett før, hos Vigdis Hjort for eksempel, men man mister ikke tråden i historien innenfor punktumene av den grunn.

Denne boka anbefaler jeg mer enn gjerne! :-)  


2 kommentarer

Isabella

23.03.2012 kl.20:57

Takk for anbefalingen, noterte den ned også måtte jeg notere ned hett blod også:) Takk for tips:) God helg:)

Ninaforfatter

27.03.2012 kl.19:38

Isabella: Bare hyggelig! :-)

Skriv en ny kommentar

hits