Glassblåseren fra Murano - av Marina Fiorato

"Venezia, 1681. Glassblåsing er den venetianske republikks hovednæring, og deres speil er mer verdt enn gull. På øya Murano holdes glassblåserne praktisk talt fanget under streng bevoktning av det livsfarlige "Timannsrådet". Men i et forsøk på å beskytte sin hemmelige datter, selger Corradino Manin, den fremste av glassblåserne, sine forretningshemmeligheter og sin sjel til Solkongen, Ludvig XIV av Frankrike.

Flere århundrer senere flykter hans etterkommer, Nora Manin, fra et ulykkelig liv i London for å gå i lære som glassblåser i sine forfedres by. I Venezia finner hun en ny tilværelse og ny kjærlighet. Hun er både lidenskapelig og begavet, og idet den tidløse rivaliseringen kommer til overflaten, setter Noras berømte etternavn henne snart i fare. Avsløringene av de forræderske hemmelighetene i Corradinos liv knytter Noras skjebne uløselig til forfaderens."   Dette er rett og slett en nydelig bok! Godt skrevet, i hvert fall godt oversatt, for det er jo den norske utgaven jeg har lest naturligvis.  

Jeg elsker bøker med et historisk sus, og denne boka har nettopp det. En historie i nåtiden som drar med seg en historie fra fortiden. Vi lesere får en god innføring i glassblåseryrket, vi får vite hvordan speil lages og vi blir bevandret i venetiansk byhistorie. Det er lett å leve seg inn i denne fortellingen. 

Vekslingen mellom Corradinos liv og Nora Manins liv er balansert, og den røde tråden holder seg pent gjennom hele boka og pirrer leserne til å fortsette.

Men, så var det dette med tallene, da... At man lett kan gå surr hvis det blir for mange årstall, det forstår jeg, men når det er få tall, ja, da bør man kunne klare å holde rede på dem...

På boka første side står det at Corradino blir født i 1631 og han dør i 1681. Dette blir gjentatt helt på slutten av boka også. Han blir altså bare 50 år. I løpet av hans liv treffer han sin kjærlighet når han er ca 20 år, og datteren hans blir født rett etterpå. Vi får vite at han ser henne for siste gang når hun er 7 eller 8 år, idet han skal flykte til Frankrike. Der er han bare noen måneder før han må hjem til Venezia igjen, og han blir drept rett etter ankomsten. ??? Hvor ble det av de siste årene hans? I disse korte utregningene blir han ikke mer enn toppen 30 år... Slike enkle ting MÅ en forfatter klare å forholde seg til!

Boka blir ikke dårligere av den grunn, men jeg forundrer meg over at dette ikke oppdages underveis fra forfatter til forlegger. For nettopp i denne romanen er tallenes tale så tydelig...

Alt i alt, dette er uansett en roman jeg anbefaler. Løp og kjøp! :-)

 

4 kommentarer

beatheshverdagsliv

14.03.2012 kl.13:37

Denne boken kjøpte jeg på mammutsalget nå og ligger blant bøkene jeg har planer om å lese denne måneden. Du er så flink å oppdage slike detaljer, jeg beundrer deg for det.Jeg er enig med deg i at nettopp dette burde jo bli oppdaget. Både forfatter og forlegger går vel gjennom materialet mange ganger og det er jo litt dårlig at slike ting ikke blir oppdaget. Gleder meg til å lese denne:-))

SigridfraEnget

14.03.2012 kl.23:08

Det er sånne ting jeg kan finne på å irritere meg litt for mye over... Men jeg har veldig lyst til å lese boka!

Ninaforfatter

15.03.2012 kl.14:38

beatheshverdagsliv:Åh, tusen takk! :-)

Veldig fin roman, og koselig lesing. Jeg har også kjøpt den neste boka til Fiorato, og ser fram til å lese den også.

Ninaforfatter

15.03.2012 kl.14:39

sigridfraenget:Boka er veldig fin, selv om slike detaljer blir irriterende... Kos deg!

Skriv en ny kommentar

hits