Om skjønnhet - av Zadie Smith

"Howard Belsey, en Rembrandt-spesialist som ikke liker Rembrandt, er engelskmann i Amerika og kunsthistorieprofessor ved et college i Wellington. Han har i tretti år vært gift med afro-amerikanske Kiki, som ikke lenger ligner den sexy aktivisten hun en gang var. Deres tre barn, Jerome, Zora og Levi, er ivrig opptatt av sine egne liv, mens Howard føler at han ikke vet hva han selv skal gjøre med sin tilværelse.

Howard har et ulykksalig sidesprang med en kollega, og eldstesønnen Jerome reiser til London for å komme vekk fra familieproblemene. Der forelsker han seg i den vakre og lunefulle Victoria, datteren til farens argeste faglige motstander, den svarte konservative kunsthistorikeren Monty Kipps.

Forholdet blir kortvarig, men får langvarige konsekvenser for begge familiene. Familien Kipps flytter til Wellington, og Kiki utvikler et vennskap med Mrs. Kipps, mens Howard og Monty fortsetter sin interne krigføring. Den søkende Levi prøver å finne sine svarte røtter i miljøer langt fra sitt eget, og den viljesterke Zora bringer en vakker ung mann fra Bostons gater inn i sitt eget studiemiljø. Hun er fast bestemt på å innlemme ham i den svarte middelklassen - men til hvilken pris?"      Dette er en ganske artig roman, litt tyngre å lese enn mye annet jeg har vært borte i, men alt i alt en interessant historie. Det står skrevet bak på omslaget: "En bitende, humoristisk og engasjerende sosial komedie." Jeg vet ikke om jeg vil trekke det fullt så langt, men jeg satt med et smil i munnviken og koste meg.

Persongalleriet er herlig, beskrivelsene av omgivelsene likeså. Handlingen veksler mellom London og Wellington i USA, men er mest på sistnevnte sted, og da i særdeleshet inne på universitetsområdet.

Handlingen tar noen uventede retninger på slutten, hvilket jo er bare bra. Noen løse tråder blir hengende i luften, og man får ikke svar på alt. Det er forsåvidt ok, men etter å ha lest seg gjennom 560 sider sitter man igjen med en følelse av at hadde bare boka vært på 10 til 20 sider ekstra, så kunne leserne fått vite hvordan det gikk med dem alle...  

Uansett, en roman jeg anbefaler for leseglade personer!  :-)

4 kommentarer

Else Marit - SkriveBloggen

18.08.2011 kl.00:28

SV: Tusen takk :))

Ninaforfatter

18.08.2011 kl.17:33

Else Marit:Bare hyggelig! :-)

hannele

19.08.2011 kl.21:17

Du leser så mange flotte bøker! Jeg klarer ikke å få unna så mye mer enn fagbøker akkurat nå, da jeg holder på å knote på en masteroppgave. Men noen av de er artige de også :-) Så jeg blogger anmeldelser av noen! Artig å lese bloggen din da ( og legge bøkene du anbefaler i haugen av skal lese en gang... :-))

Ninaforfatter

23.08.2011 kl.11:00

hannele:Tusen takk, det var veldig koselig å høre. :-)

Anmeldelser av pensumbøker er vel så viktig som alt annet! :-)

Skriv en ny kommentar

hits