Mitt første møte med krimlitteraturen

Mitt første møte med krimlitteraturen var naturligvis Frøken Detektiv-bøkene. Hva ellers? Jeg var en tur ute hos faren min på søndag, og fant fram et par av de bøkene.Boka til venstre er fra da mamma var liten faktisk! Den er trykt i Oslo i 1949. Boka til høyre fikk jeg mellom 1975 og 1980, men det står ingen informasjon om trykking i den annet enn forlagets navn.

Av de opprinnelige 26 bøkene i den første serien har jeg nesten alle. Noen av dem er fra samme periode som boka til venstre, men mesteparten er fra 1975 til 1980. En av bøkene, nr. 12, har jeg både i gammel og "ny" utgave.

Den neste delen av serien, fra nr 27 og oppover til nr 90, hadde en ny design og var tykkere.

Dette er hva det står skrevet på www.wikipedia.no:

Carolyn Keene er psevdonymet Stratemeyerforlaget brukte på forfatterne av bøkene om «Frøken Detektiv» Nancy Drew, utgitt fra og med 1930.

Forfatterne som ble leid inn for å skrive bøker under dette navnet fikk en engangsutbetaling på 125 USD, og forpliktet seg så til å avstå fra alle rettigheter til verket, og å ikke stå fram som forfatter. Det har senere blitt kjent at Mildred Benson, Harriet Adams, James Duncan Lawrence, Walter Karig, Nancy Axelrod, Priscilla Doll, Charles Strong, Alma Sasse, Wilhelmina Rankin, George Waller Jr., Margaret Scherf og Susan Wittig Albert er blant de som brukte dette pseudonymet når de skrev Nancy Drew-historier.

I forbindelse med filmen Nancy Drew - Frøken Detektiv i 2007 er psevdonymet reaktivert, og det har kommet ut nye titler, med samme forfatternavn. Bøkene har det samme persongalleriet, men samfunnsbildet er modernisert.Bildet fra coveret til filmen. Lånt fra www.cdon.com. 

På denne siden på wikipedia kan dere se hele listen over Frøken Detektiv-bøkene:

http://no.wikipedia.org/wiki/Nancy_Drew

:-D

2 kommentarer

Bibi Kvarsnes

04.05.2011 kl.22:30

Vi har hele serien her også...

Ninaforfatter

05.05.2011 kl.15:24

Bibi Kvarsnes:Den finnes nok i mange bohyller på jentesoverom, ja. :-)

Skriv en ny kommentar

hits