Dama som gikk på dører - av Roddy Doyle

"Paula kapret Charlo Spencer rett for øynene på alle de andre jentene. En jublende triumf. Men så begynner alle disse uhellene: Blåveis, skrubbsår, en skulder ut av ledd, ødelagte tenner. Hun går på dører, snubler i trappa..."Dette er virkelig en sterk historie. Jeg har ikke lest om verre konemishandling siden "Tusen strålende soler". Jeg var rystet, gråt på denne damens vegne og lo med henne når hun forteller om familiebakgrunn.

Når vi møter Paula i denne historien er hun alene med barna. Hun klarte endelig etter 17 år å kaste ut mannen. Hun er full av arr, en finger har grodd feil etter et brudd, hun mangler mange tenner og det verker i leddene. I tillegg er hun alkoholiker. Alkoholen hjalp henne bort fra smertene, men tok kontrollen over kroppen hennes.

Paula foreteller fra nåtiden, men tenker seg bakover og prøver å oppsummere livet sitt. Ikke nødvendigvis for å se hvor det gikk galt, men for å se hva hun husker, hva som var riktige minner og hva som var løgner. Hennes to søstre hjelper til der, men de er ikke alltid like enige om hvordan de opplevde barndommen.

Denne romanen er vel så mye et spark til det offentlige Irland - leger, prester, lærere osv. Ingen ser at Paula blir slått, sparket og dyttet. Leger og sykesøstre ser på sårene hennes, lukter alkoholen, men ser aldri Paula rett i øynene. Altså tror de og godtar at hun har skadet seg selv... Paula tør ikke si noe, for mannen er alltid med til legevakten og står utenfor forhenget. Men Paulas stille bønner om hjelp blir ikke hørt, for ingen ser henne. "Spør meg, og jeg vil fortelle alt" roper hun stumt til sykepleiere og leger.

Romanen hopper mye fram og tilbake i tid, ofte uten mer skille enn et avsnitt. Det er også lange parenteser her, men de glir godt inn i historien. Den lengste parantesen jeg fant, var på hele 4 sider!

Dette er en roman jeg vil anbefale deg å lese! Boka er lett å få tak i i forskjellige nettbutikker. Den er bare i pocketutgave, og derfor koster den ikke så mye heller. Oppfølgeren heter "Paula Spencer", og den fortsetter noen år etter at "Dama som gikk på dører" avslutter. "Paula Spencer"-boka er på mammutsalget, så den er å finne til en billig penge den også.

:-D

4 kommentarer

kjerstisandnes

21.02.2011 kl.13:28

Oj, hørtes sterk ut den der ja.... Men bra!

Ninaforfatter

22.02.2011 kl.13:14

kjerstisandnes:Ja, veldig bra roman. Du klarer ikke legge den fra deg... :-)

Lilli

22.02.2011 kl.15:23

Den hørtes bra ut! (:

Ninaforfatter

22.02.2011 kl.15:56

Lilli:Ja, jeg anbefaler den. :-)

Skriv en ny kommentar

hits