Panserhjerte - av Jo Nesbø

"To kvinner er funnet drept i Oslo, begge har druknet i sitt eget blod. Mysteriet politiet står overfor, er at stikksårene i ansiktene til de døde er blitt påført fra innsiden av munnen.

Kaja Solness fra Voldsavsnittet blir sendt til Hong Kong for å oppspore en mann som er deres eneste spesialist på seriedrap. Den alkoholiserte politimannen har gjemt seg et sted i millionbyen, på flukt fra demonene fra forrige drapssak, minnene om kvinnen han elsker og kreditorer. Hans navn er Harry Hole.

Panserhjerte er tilstanden hvor brystet ditt blir klemt så hardt sammen av snøen du er begravd i at du ikke greier å bevege lungene. Med panserhjerte har du temmelig nøyaktig fire minutter igjen å leve."En utrolig bra krim!

Teksten på baksiden av boka (den som står sitert ovenfor) sier ikke så mye om handlingen egentlig, og de fem første linjene her beskriver bare de 35 første sidene i boka. Resten kommer langt seinere. Men, de som har lest Jo Nesbøs krimromaner om Harry Hole før vet hva de får, - god og spennende underholdning.

Der "Snømannen" var brutal og voldelig, er "Panserhjerte" mer utspekulert grotesk i selve drapshandlingene. Jeg er et veldig følsomt menneske, og klarer meg fint uten for mange ekle detaljer, men jeg hadde ingen problemer med å lese dette. En av beskrivelsene på slutten kunne jeg godt vært foruten, men jeg hadde gjettet meg til hva som kom til å skje på forhånd og hadde derfor stålsatt meg. (Dessuten er det så spennende, at du leser fort forbi uansett, hihi.)

Det eneste jeg vil pirke på er noen gjentagelser som dukker opp her og der. For eksempel hvordan Harrys kamerat Øystein holder sigaretten, og Harrys etterforskerhjerne med eget mappesystem. Har det vært nevnt en gang, så trenger man ikke lese det samme 200 sider lenger ut i boka... At Jo Nesbø tre ganger på en side i slutthandlingen derimot forklarer oss at hjernen er fantastisk er noe helt annet, - her er det et virkemiddel for å forklare oss at hjernen oppfatter mer enn vi tror.

For de som skremmes av tykkelsen på boka, 638 sider, kan jeg bare si at det går kjapt! Spenningen driver deg forover, og du er ferdig før du aner det. Språket er lett, og uten lange forklarende setninger med hundre kommaer. Jeg leste boka i desember, med julestria, kakebaking, skoleavslutninger og ekstra jobbedager på kalenderen.

Så, sett deg ned og les! God fornøyelse!  :-D 

8 kommentarer

Grete

31.01.2011 kl.10:25

Har du endelig lest panserhjerte nå, uhh vart du skremt no? hihi :) Han kan det å fortelle om grusomme drapsmetoder ja, tror ikke jeg har det i meg jeg, mine blir drept raskt og enkelt :))

Ninaforfatter

31.01.2011 kl.11:11

Grete:Ja, jeg leste den i desember, rett etter at jeg hadde fullført "Snømannen". Det tok bare litt tid før jeg fikk skrevet denne bokanmeldelsen.

Jeg gleder meg til å lese din krim! :-D

Grete

31.01.2011 kl.12:09

:)) håper den blir gitt ut da :))

Ninaforfatter

31.01.2011 kl.14:10

Grete:Åh, ja, dette skal bli vårt gjennombruddsår! :-D

Grete

31.01.2011 kl.16:46

He he :) ja jeg håper du har rett :) Krimboka venter bare på printen, men barneboka blir nok ikke ferdig, til det bruker jeg nok for mye tid på blogg :))

Ninaforfatter

31.01.2011 kl.19:06

Grete:Blogg er jo morsomt, da! :-D

Grete

01.02.2011 kl.07:12

Så mye man skulle ha gjort og døgnet har bare så mange timer.... :))

Ninaforfatter

01.02.2011 kl.11:15

Grete:Ja, sånn er det bare. Vanskelig å legge inn en søknad om flere timer i døgnet for kreative livsnytere... :-D

Skriv en ny kommentar

hits