Tykke bøker og smale bøker

I går skrev jeg litt om antall linjer på en bokside og lengden på forskjellige romaner. Har tykkelsen og lengden noe å si når man velger seg en bok å lese? For noen, ja, helt sikkert. For bokelskere, nei. En kjent forfatter, en drivende god forfatter  eller en interessant story har alt å si.
Allikevel, det finnes mange romaner med unødvendig fyllmasse, som det ble kommentert på innlegget mitt igår. Og det finnes romaner som er helt ribbet for tullball og utmalende beskrivelser.
Jeg tok en titt i bokhyllene mine for å finne ytterpunktene av dette.Irène Némirovsky's roman "Hett blod" er den smaleste boka jeg har. Bare 126 sider, hvorav selve romanen er 109 sider (det er en presentasjon av Némirovsky først). Men! Det er klart en av mine favoritter, fordi den er veldig godt skrevet, uten denne berømte fyllmassen. Det er ikke dermed sagt at den er ribbet for beskrivelser. Nei, den har gode og nøyaktige beskrivelser, og det er ikke vanskelig å sette seg inn i tid og sted. Det er et kunststykke i mine øyne å skrive en så kort roman som har en slik historie fullspekket med overraskelser på så få sider.
"Leas sønner" er på tilsammen 800 sider fordelt på to bøker. Den er svært tettskrevet, men du klarer ikke legge fra deg denne historien fordi den er så bra! Den handler om en italiensk/tysk jødisk familie før, under og etter andre verdenskrig. I denne romanen trengs beskrivelsene for å forklare oss lesere hva det vil si å oppleve den frykten personene i historien gjorde.
"Tilbake til Riverton" er også en av de mange gode, lange romanene mine. En veldig fin og bra historie med en gåte som du tror du vet svaret på, men som du allikevel gjettet feil. Gåten driver deg som leser lenger inn i romanen på lik linje med en krimroman. Her er beskrivelsene av tid, sted og rom så malerisk gode at du føler du går skulder ved skulder med hovedpersonen.
"Søstrene Boleyn" har jeg ikke lest ennå, men den er rik på sideantall, hele 655 sider. Historiske romaner bør ha en viss lengde. Det gir troverdighet. Jeg gleder meg til denne!

Jeg velger meg bøker ut fra intuisjon, og har vært heldig med valgene. I tillegg får jeg mange tips og anbefalinger, og det er spennende. Jeg har en rekke bøker i mine hyller som jeg ikke har lest ennå, det kan jo være at det skjuler seg noen fyllmasse-romaner der. Alle de jeg har vært gjennom, har jeg vært veldig fornøyd med. Bortsett fra de to som står i kategorien "Anbefaler ikke..." på bloggen.
Som forfatterspire ser jeg hvordan andre skriver (setningsoppbygging osv) og hvordan forlagene presenterer deres romaner i form og farge. Det er en interessant studie! Det er de forskjellige forfatternes individuelle stil og ordene som betyr noe, men presentasjonen er viktig for å bli kjent og få solgt bøkene sine.

:-)

9 kommentarer

Grete

07.09.2010 kl.18:46

Jeg måtte en tur i bokhylla jeg nå :)

Den tynneste boka mi er "Den vanvittige" av Kahil Gibran ca 70 sider og den tykkeste "Tusen strålende soler" av Khaled Hosseini ca 410 sider, to av min favoritt forfattere. De kan så absolutt anbefales.

Lykke til med forlaget til deg også, og en liten trøst til oss begge: selv den beste forfatter har blitt refusert, opptil flere ganger :D

Ninaforfatter

07.09.2010 kl.19:19

Grete: Kahil Gibran har jeg ikke hørt om. Han (eller hun...) må jeg sjekke opp med en gang. Takk for tips! Jeg har lest begge bøkene til Hosseini, og de var så bra at jeg leste mens jeg lagde mat, og hadde nesten ikke tid til å vaske tøy... eller gå på jobben for den sakens skyld. :-)

Angående refusering: Mitt favorittsitat (jeg tror det var min venn barnebokforfatteren som fortalte meg det) er at forfatteren av manuset til filmen UNO ble refusert over 80 ganger! Da er det håp for alle andre også! :-)

Grete

07.09.2010 kl.21:02

Hadde jeg blitt refusert 80 ganger spørs det vel om jeg hadde gitt opp :D

Kahlil Gibran er kanskje mest kjent for boka profeten, som jeg også har men den hadde litt flere sider :) , han levde fra 1883 til 1931 en libanesisk forfatter, poet og filosof.

Chalten

07.09.2010 kl.22:05

Jeg leser en god blanding av tykke og tynne bøker, selv om hovedvekten trolig ligger på de tykke. Stephen King er favorittforfatteren min, men leser også fra Knut Hamsun og relativt små bøker.

Ninaforfatter

08.09.2010 kl.11:01

Grete:Jeg måtte inn på Bokkilden og titte. Det lå flere bøker av ham der. Det havner nok en i postkassa mi etterhvert kjenner jeg meg selv rett, ... og det gjør jeg jo... :-)

Ninaforfatter

08.09.2010 kl.11:10

Chalten: Jeg har et par bøker av giganttypen, som er samlebøker med 3 eller 4 romaner i, som f.eks Nevil Shute, Jeffrey Archer og Johan Falkberget. De ser jo uovervinnelige ut, men når man først begynner går det jo raskt allikevel.

Har bare lest en Stephen King-bok, Carrie, og det er så mange år siden at jeg nesten hadde glemt det... Enig at han skriver bra og spennende. Kanskje jeg skal utvide horisonten min i den retningen også! :-)

Grete

08.09.2010 kl.11:33

Så kjekt at du allerede funnet ham :) Da er det bare fyre i ovnen, tenne stearinlysene og lese :)

Chalten

08.09.2010 kl.22:14

Da vil jeg anbefale Needful Things, Hearts In Atlantis og Dreamcatcher. åå, du har mye bra i vente :)

Ninaforfatter

08.09.2010 kl.22:53

Chalten: Tusen takk for tips! Jeg skal med en gang ta meg en tur i nettbutikkene og kikke litt. :-)

Skriv en ny kommentar

hits