Hotellet på hjørnet av bitter og søt - av Jamie Ford

Dette er en fantastisk flott roman som fortjener all den rosen den har fått. Romanen skildrer et miljø og en bit av historien jeg ikke visste mye om på forhånd, nemlig hva som skjedde med de japanske innvandrerne og de japanske amerikanerne i USA etter angrepet på Pearl Harbour.
Romanen er en sammenhengende fortelling, delt i to tidsperspektiv - 1942 og 1986.

Vi møter Henry i 1986, han er enkemann og har bodd i Seattle hele livet. En dag blir han vitne til restaureringen av et gammelt hotell, Hotell Panama. I kjelleren har de nye eierne funnet mange kister og kofferter som ble etterlatt av de japanske innbyggerne i Japantown. Det blir vist fram enkelte ting, og Henry drar kjensel på en parasoll. En gang, for mange tiår, siden kjente han ei japansk jente som eide nettopp en slik parasoll.

1942: Henry er kinesisk og har vokst opp i Chinatown. Han er 12 år, enebarn og foreldrenes håp for fremtiden. Faren er streng og veldig bevisst på at Henry skal lære seg engelsk, men samtidig være stolt over å være kinesisk. Foreldrene kan bare sitt eget morsmål, men krever at Henry skal svare og snakke til dem på engelsk, og dermed opphører alle fortrolige familiesamtaler... Henry blir som eneste barn fra Chinatown sendt på en "hvit" skole. Han blir mobbet av gutta, og må hjelpe til i kantina med matserveringen. Hans eneste venn er den svarte jazzmusikeren Sheldon.
En dag dukker det opp ei jente på skolen og hun skal også hjelpe til i kantina. Keiko er japansk. Henry og Keiko blir raskt gode venner. Det viser seg at de deler den samme musikkinteressen og de får et uforglemmelig møte med Oscar Holden, en svært kjent jazzmusiker. Keikos familie er vennlige og imøtekommende, men Henry må skjule for sin familie at han er venn med ei japansk jente. Lykken er kortvarig og de to unge blir skilt fra hverandre, da alle de japanske innbyggerne blir sendt i interneringsleire.
Å møte den forbudte kjærligheten i så ung alder setter dype spor, og Henry glemmer henne aldri.Pantagruel Forlag AS, 2009.

Løp og kjøp! Eller lån på biblioteket. :-)  God fornøyelse!

4 kommentarer

anettesbokboble

31.08.2010 kl.12:14

Tror jammen jeg skal ta deg på ordet, der! :)

Ninaforfatter

31.08.2010 kl.12:40

anettesbokboble: Så fint, da! Det var virkelig en flott bok, av typen du ikke klarer å legge fra deg. :-)

justinpain

20.06.2011 kl.06:14

Denne er absolutt en av de bøkene som MÅ LESES! Veldig fin bok!!

Ninaforfatter

20.06.2011 kl.14:09

justinpain:Helt enig! Nyyyyyydelig roman! Og dessuten opplysende, siden mange ikke vet så mye om de amerikanske japanerne i de krigsårene og etterpå.

Skriv en ny kommentar

hits