Bøker som MÅ leses

Dette er tre bøker som bør finne veien inn i de fleste bokhyller. "Ikke uten min datter", "Drageløperen" og "Tusen strålende soler" vil jeg anbefale på det varmeste. Den ene har handlingen lagt til Iran, de to andre skildrer livet i Afghanistan.
Boka om Betty Mahmoody og hennes datter er en historie fra virkeligheten. Khaled Hosseinis to bøker er ikke biografiske romaner, men de er historisk riktige, det vil si at handlingene følger utviklingen i Afghanistan, såvel samfunnsmessig som politisk.Betty Mahmoody er en amerikansk kvinne som var gift med en iransk mann. De reiste på ferie til Teheran for å besøke hans familie. Først etter ankomst oppdaget Betty at "ferien" skulle bli langvarig, - mannens plan var nemlig at de skulle bli boende. Dermed var hun fanget i et land langt hjemmefra, uten å kunne språket og hun måtte følge strenge islamske regler og tradisjoner. Hun fikk etterhvert en mulighet til å flykte, men da måtte hun la datteren bli igjen. Det kom ikke på tale. 
Boka er filmatisert med Sally Field i hovedrollen, men den skummer bare overflaten av alt det som skjer. Bare boka gir det virkelige bildet av håpløsheten, redselen, sinnet og opprøret. 
N. W. Damm & Søn AS, 1989.  

     

1. "Drageløperen": Amir, en ung mann bosatt i USA, får en dag en telefonoppringning fra hjemlandet Afghanistan. Gode og vonde minner dukket opp, og han forstår at han må reise tilbake for å prøve å rette opp i det som gikk galt. 
 
"Tolv år gamle Amir ønsker av hele sitt hjerte å vinne den årlige drageturneringen og dermed sin fars anerkjennelse. Vennen Hassan lover å hjelpe til - han hjelper alltid Amir. Hassan er tjenerens sønn, og tilhører en mindre ansett folkegruppe. Likevel misunner Amir ham hans naturlige mot, og ikke minst plassen i farens hjerte. På turneringsdagen skjer det noe katastrofalt som gjør at guttene mister kontakten med hverandre."

Schibsted Forlagene AS, 2006

2. "Tusen strålende soler": Mariam bor sammen med moren i ei lita hytte i Herat. Mariam er en "harami" - en uektefødt datter av en rik forretningsmann. Da hun er 15 år, dør moren og Mariam blir giftet bort til en mye eldre mann fra Kabul.
Laila vokser opp i nabolaget deres i byen. Disse to kvinnenes liv tvinnes i hverandre og de står sammen mot en brutal ektemann og et kvinneundertrykkende samfunn. 

Schibsted Forlagene AS, 2007.
 
God fornøyelse! :-) 

6 kommentarer

anettesbokboble

20.08.2010 kl.19:30

Helt enig! Har lest dem alle tre :)

Ninaforfatter

20.08.2010 kl.19:53

anettesbokboble: :-) Så bra! Jeg klarte ikke legge dem fra meg, jeg gikk med dem i handa helt til de var ferdiglest.

Brigitte Kvarsnes

17.03.2011 kl.11:13

Jeg har lest begge disse bøkene og de var fantastiske!!. I går leste jeg ferdig " La meg synge deg stille sanger".. Vidunderlig bok. Den begynner litt "tregt", men blir bedre og bedre.. Har også kjøpt Cécila Samartins kokebok "Mofongo" og prøvd forrett, hovedrett og dessert. De serverte jeg til mine korrekturlesere for noen uker siden. Aldri har jeg sett en så vakker bok. Den inneholder flotte bilder, personlige fortellinger og nydelige resepter som har sin egen historie. Anbefales!!

Ninaforfatter

17.03.2011 kl.12:07

Brigitte Kvarsnes:Jeg har hørt mye bra om "La meg synge deg stille sanger", men har ikke kommet så langt ned på leseønskelista mi ennå.... "Mofongo" har jeg bladd i på butikken og er ganske sikker på at den havner i min bokhylle snart. :-D

Brigitte Kvarsnes

18.03.2011 kl.10:28

Nå har jeg begynt på en bra bok til skjønner du.Den heter "Saras nøkkel", og fenger tvert. Det skal bli artig å lese den videre. Ellers har jeg også en irsk bok på nattbordet som handler om mirakler som skal ha skjedd, kjøpt på et marked i Dublin. Den er rå. Når jeg er ferdig med den, skal du få referat. Lykke til videre med skrivingen. Jeg sitter fremdeles og venter i spenning på dommen fra Cappelen....

Ninaforfatter

18.03.2011 kl.11:19

Brigitte Kvarsnes: Jeg har hørt om Saras nøkkel, og at den skal være kjempebra. Jeg kan godt lese om kriger og pesonlige opplevelser, men tenker litt mye på den stakkars innestengte lillebroren til Sara... Av samme årsak liker jeg ikke filmen "Titanic" så godt fordi de i sluttscenene viser er flytende død baby...

Skriv en ny kommentar

hits